Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018 11:10

Καλάβρυτα: Ο πλάτανος της ελληνικής επανάστασης (vid)

Γράφτηκε από

Mε αφορμή τα στοιχεία για τα μαρτυρικά Καλάβρυτα που αναδείχθηκαν ως εξαιρετικά δημοφιλής χειμερινός προορισμός, καθώς οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου ξεπέρασαν τους 50.000, το mygreekholiday σας παρουσιάζει ένα αξιοθέατο που πρέπει να δείτε. 

Ανηφορίζοντας προς τη Μονή Αγίας Λαύρας (σ.σ. Θα ακολουθήσει αναλυτικό αυτοτελές άρθρο για το ιστορικό μοναστήρι) ένας πελώριος πλάτανος μας υποδέχτηκε. Το πλατάνι της Ιεράς Μονής έχει ύψος 30 μέτρα περίπου. Η διάμετρος στη βάση του δένδρου είναι περίπου 2 μέτρα. Αυτό όμως δεν είναι το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο.

 

Καλάβρυτα: Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος και οι αναμνήσεις μιας θηριωδίας

 

Κάτω από αυτόν τον πλάτανο, μπροστά από την κύρια είσοδο του περιβόλου στις 18 Μαρτίου 1821 ο αρχιεπίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το Ιερό Λάβαρο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το οποίο χρησίμευε ως παραπέτασμα της Ωραίας Πύλης, ώρκισε τους πρωταγωνιστές της Επαναστάσεως και ξεκίνησε ο αγώνας για την απελευθέρωση του Γένους.

Το πλατάνι συνδέεται άμεσα με τα γεγονότα της έναρξης της επαναστάσεως του 1821 καθώς όπως αναφέρει και η πινακίδα που βρίσκεται πάνω στο δέντρο, κάτω από τον πλάτανο έγινε ο όρκος υπό τον Παλαιό Πατρών Γερμανό (ελευθερία ή θάνατος) για την εκκίνηση της επανάστασης. Το 1943 κάτω από αυτόν εκτελέστηκαν από τους Ναζί οι μοναχοί του Μοναστηριού. 

 

Οδοντωτός: Το γραφικό τρενάκι των Καλαβρύτων που διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού (vid)

 

monasteryofagialavra.jpgΗ Μονή Αγίας Λαύρας και στον προαύλειο χώρο δεσπόζει ο γέρικος πλάτανος

 

Στον ίδιο χώρο της Μονής, όπου υπάρχει ο πλάτανος, δολοφονήθηκαν οι μοναχοί το 1943.

“Κάτωθεν της Ιστορικής ταύτης Πλατάνου συνεκεντρώθησαν οι υπό του Παλαιών Πατρών Γερμανού Ορκισθέντες Πρωταγωνισταί της Ελληνικής Επαναστάσεως με τα στρατεύματά των και αφού έκαναν δέησιν προς τον Θεόν υπέρ επιτυχίας του αγώνος των, με το Ιερόν Λάβαρον ως σημαίαν εξεκίνησαν δια την κατάληψιν των Καλαβρύτων την 21 Μαρτίου 1821. Ενθάδε  εφονεύθησαν και οι εν τη Μονή ευρεθέντες πατέρες υπό των Γερμανών κατακτητών την 14ην Δεκεμβρίου του 1943”, αναφέρεται στην πινακίδα.

 

platanoskalavryta.jpgΗ πληροφοριακή επιγραφή

 

Όλο το μοναστηριακό συγκρότημα γύρω από τον ιστορικό Ναό αλλά και το Ναό τα πυρπόλησε ο Ιμπραήμ τον Μάιο του 1826.

 

 

ΙNFO: Έχει χαρακτηριστεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης λόγω της σύνδεσής του με τα γεγονότα της επανάστασης (ΦΕΚ 656/Β/1986).

INFO: Η Μονή βρίσκεται σε απόσταση 4,5 χιλιόμετρων από την πόλη των Καλαβρύτων.

 

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ