Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2017 10:28

Οι ρωμαϊκές γάτες που ζουν στα ερείπια αρχαίων ναών

Γράφτηκε από

Μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης σίγουρα θα σας φέρει στο Largo di Torre Argentina, μια μεγάλη, ανασκαμμένη πλατεία που βρίσκεται μόλις λίγα τετράγωνα μακριά από το Πάνθεον. Η πλατεία δεν αποτελεί μόνο μια συναρπαστική συλλογή αρχαίων ναών, αλλά και μια αποικία ρωμαϊκών γατών που κρύβεται ανάμεσα στα ερείπια.

video by The Travel Mentor

Τα αρχαία ερείπια του Largo Argentina ανακαλύφθηκαν το 1927 όταν, μετά την ενοποίηση της Ιταλίας, ο Μουσολίνι άρχισε να ανοικοδομεί τεράστια τμήματα της πόλης. Την εποχή εκείνη ήταν γνωστή ως Torre Argentina, η πλατεία πήρε το όνομά της από τη λατινική λέξη για το Στρασβούργο, Argentoratum, λόγω μιας ιστορικής έπαυλης ενός υψηλά ιστάμενου του Βατικανού που χτίστηκε εκεί το 1503. Κατά την κατεδάφιση οι εργάτες συνάντησαν τα ερείπια ενός κολοσσιαίου αρχαίου μαρμάρινου αγάλματος και η επακόλουθη ανασκαφή οδήγησε στην ανακάλυψη τεσσάρων ειδωλολατρικών ναών της Ρεπουμπλικανικής Ρωμαϊκής εποχής, που χρονολογούνται από τον 4ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ., καθώς και ένα τμήμα του Θεάτρου της Πομπηίας, τον τόπο της δολοφονίας του Ιούλιου Καίσαρα το 44 π.Χ. Πράγματι, κάθε χρόνο γίνεται αναπαράσταση της δολοφονίας του Καίσαρα στο ακριβές σημείο στις 15 Μαρτίου, για να τιμηθεί η επέτειος του θανάτου του.

Torre Argentina cats, Rome

Μόλις καθάρισε η περιοχή, στα τέλη της δεκαετίας του 1920, σταδιακά έγινε το σπίτι για έναν μεγάλο πληθυσμό αδέσποτων γατών της Ρώμης που αναζήτησε καταφύγιο ανάμεσα στα αρχαία ερείπια και τα υπολείμματα της παλιάς πόλης. Για πολλές δεκαετίες, οι αδέσποτες γάτες της Ρώμης, περιλαμβανομένων εκείνων της Torre Argentina, φροντίζονταν από τις «gattare» (κυρίες που φροντίζουν γάτες) που τις τάιζαν καθημερινά. Το 1994, εθελοντές ανέλαβαν να στειρώνουν όσο το δυνατόν περισσότερες γάτες για τον καλύτερο έλεγχο του πληθυσμού, δημιουργώντας το καταφύγιο για γάτες Torre Argentina.

video by l33g0

Σήμερα φιλοξενούνται περίπου 150 γάτες και οι αφοσιωμένοι εθελοντές φροντίζουν και εμβολιάζουν τις γάτες σε όλη την πόλη από την βάση τους, που βρίσκεται ακόμα ανάμεσα στα αρχαία ερείπια. Το καταφύγιο είναι ανοικτό για τους επισκέπτες καθημερινά από το μεσημέρι μέχρι τις 6 μ.μ. και οι λάτρεις της γάτας μπορούν να συναντήσουν τους χνουδωτούς κατοίκους και να ψωνίσουν αναμνηστικά στο δικό τους κατάστημα Cat Shop. Το καταφύγιο οργανώνει επίσης υιοθεσίες, είτε βρίσκοντας στα ζώα σπίτια, είτε δημιουργώντας υιοθεσίες από απόσταση για να συγκεντρώνονται οι αναγκαίες δωρεές.

Torre Argentina Cat Shelter, Rome

Παρά την αμφιλεγόμενη κίνηση των αρχαιολογικών αρχών τα τελευταία χρόνια να ζητήσουν το κλείσιμο του καταφυγίου της γάτας, με σκεπτικό την επίδραση του μεγάλου πληθυσμού στη διατήρηση των αρχαίων ιερών χώρων, οι εθελοντές του καταφυγίου συγκέντρωσαν πάνω από 30.000 υπογραφές, για να μείνει ανοικτό και απέτρεψαν την έξωση.

Ωστόσο, παρόλο που φαίνεται να έχει επιτευχθεί συμβιβασμός, το καταφύγιο εξακολουθεί να ζει με την απειλή της έξωσης και εξαρτάται περισσότερο από ποτέ από την υποστήριξη και τις δωρεές των επισκεπτών του για να εξασφαλίσει ότι οι ιστορικές γάτες της Ρώμης θα μπορέσουν να κρατήσουν το σπίτι τους.

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ