Iris

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με ανακοίνωση της ενημερώνει το επιβατικό κοινό για την νέα αεροπορική οδηγία που αφορά όλες τις αφίξεις επιβατών από διεθνή αεροπορικά δρομολόγια και προβλέπει 7ήμερη καραντίνα.

Παράλληλα ανακοινώνονται και οι επεκτάσεις των υφιστάμενων Covid-19 notams για πτήσεις εξωτερικού, οι οποίες θα ισχύουν έως την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.

Ειδικότερα, η νέα notam που έχει ως στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από τη νόσο COVID-19, προβλέπει ότι όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην χώρα μας έως και την 21η  Ιανουαρίου 2021 από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, για επτά (7) ημέρες, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρηση τους. Επίσης στους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξη τους βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form.

Ειδικά για τους εισερχόμενους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνεται σε όλους και rapid test κατά την άφιξη. Παράλληλα, προκειμένου να βγουν από την καραντίνα οι επιβάτες από το Ην. Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 14 μέρες.

Όσον αφορά τις επεκτάσεις των υφιστάμενων αεροπορικών οδηγιών για τις πτήσεις εξωτερικού παρατείνονται μέχρι τις 21/1/2021 οι ακόλουθες:

*Διεθνείς αφίξεις μόνο με αρνητικό τεστ 72 ωρών: Όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους. Επίσης υπενθυμίζουμε ότι στους επιβάτες θα γίνεται και δειγματοληπτικό τεστ κατά την είσοδο τους βάση του plf.


* Passenger Locator Form: Notam για το Passenger Locator Form (PLF), δηλαδή την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/ από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς Ελλάδα. Επίσης είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF και για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και αναχωρούν από τα αεροδρόμια της χώρας μας.

*Τουρκία / Καταλονία: Οι αεροπορικές οδηγίες που αφορούν την αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και μεταξύ Ελλάδας και της περιοχής της Καταλονίας στην Ισπανία.

*Αλβανία / Βόρεια Μακεδονία: Όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα διεξάγονται μόνο στο Δ.Α.Α «Ελευθέριος Βενιζέλος».

*Ισραήλ: Η αεροπορική οδηγία για τους μόνιμους κατοίκους Ισραήλ με ανώτατο όριο εισόδου 10.000 ταξιδιωτών ανά εβδομάδα σε όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας.

*Ρωσία: Η notam για Ρωσία (μόνιμοι κάτοικοι), η οποία προβλέπει αφίξεις μόνο στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου και ανώτατο όριο εισόδου στην Ελλάδα 500 επιβατών την εβδομάδα.

*Νon EU Citizens: Επίσης παρατείνεται η αεροπορική οδηγία που προβλέπει απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens). Από την notam εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 9 χωρών: Ην. Βασίλειο, Σιγκαπούρη, Αυστραλία, ΙαπωνίαΝέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Για όλες τις αεροπορικές οδηγίες που επεκτείνονται έως την 21η Ιανουαρίου 2021 ισχύουν οι εξαιρέσεις ως έχουν από τις προϋπάρχουσες notams.

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2021 10:59

Οδηγίες προς... ταξιδιώτες

O ιός SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και εξαπλώθηκε παγκόσμια προκαλώντας πανδημία. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού και η λοίμωξη αναπνευστικού που προκαλεί ονομάστηκε COVID-19. Ο ιός SARS-CoV-2 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται. Η λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό, βήχα, δύσπνοια, κυνάγχη και με πνευμονία. Οι κορωνοϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς.

Από τις 31 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2020 αναφέρθηκαν συνολικά 32730945 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19, συμπεριλαμβανομένων 991224 θανάτων. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί, προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.

Χώρες / περιοχές που ανέφεραν κρούσματα COVID-19, τις τελευταίες 7 ημέρες, 21 έως 27 Σεπτεμβρίου 2020

Πηγή : https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200928-weekly-epi-update.pdf?sfvrsn=9e354665_2

Οδηγίες 

Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται πολύ υψηλός. Συνιστάται να αποφύγετε το ταξίδι, αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Έως σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο.

Συνιστάται ισχυρά η αποφυγή ταξιδιών εντός και εκτός Ελλάδας όλων των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου δηλαδή άτομα με ηλικία άνω των 65 ετών ή οποιασδήποτε ηλικίας με υποκείμενα σοβαρά χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, νοσήματα του αναπνευστικού) και άτομα με ανοσοκαταστολή.

 

Πριν το ταξίδι

 • Να ενημερώνεστε για τους περιορισμούς σχετικά με τα ταξίδια στον προορισμό σας. Πληροφορίες σχετικά με τα ταξίδια και τους περιορισμούς που ισχύουν σε όλες τις χώρες ανευρίσκονται στις ιστοσελίδες:
 1. IATA Travel Centre https://www.iatatravelcentre.com/world.php
 2. Re-open EU https://reopen.europa.eu/el
 3. CDC COVID-19 Travel Recommendations by Destination https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/map-and-travel-notices.html

Επίσης, μπορείτε να ενημερώνεστε από τις ιστοσελίδες του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Υγείας ή τις Πρεσβείες και Προξενεία των χωρών προορισμού.

 • Να αναβάλετε το ταξίδι σας αν έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού

 • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι ή να χρησιμοποιείτε αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.
 • Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
 • Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα αν έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).
 • Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.
 • Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς και στους χώρους προσέλευσης και αναμονής ταξιδιωτών. Εξαιρούνται α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών (3) ετών –Κοινή Υπουργική Απόφαση ΔΙα/Γ.Π.οικ. 50176 – ΦΕΚ 3330/Β/8-8-2020.

 

Μετά την επιστροφή

 • Να παρακολουθήσετε την υγείας σας για 14 ημέρες.
 • Αν εμφανίσετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.

Πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες κατά την είσοδο στην Ελλάδα ανευρίσκονται στο: Protocol for Arrivals in Greece – https://travel.gov.gr/.

 

Επίσης, ισχύουν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις:

Κοινή Υπουργική Απόφαση ΔΙα/ΓΠ.οικ. 68306 – ΦΕΚ 4715/Β/24-10-2020

Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/ΓΠ.οικ. 68304 – ΦΕΚ 4714/Β/24-10-2020

Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/ΓΠ.οικ. 68302 – ΦΕΚ 4711/Β/24-10-2020

Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/ΓΠ.οικ. 68308 – ΦΕΚ 4710/Β/24-10-2020

Συνιστάται σε όλους τους ταξιδιώτες πριν και μετά το ταξίδι να ενημερώνονται από τον ΕΟΔΥ (1135, 210-5212054) για την εξέλιξη της νόσου και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Το  Άμστερνταμ, η πασίγνωστη ολλανδική πρωτεύουσα, θέτει στο στόχαστρό της μια βασική τουριστική της "ατραξιόν": τα coffee shops.

Μόνον πολίτες και μόνιμοι κάτοικοι της Ολλανδίας θα επιτρέπεται να εισέρχονται στα καταστήματα όπου γίνεται μεταξύ άλλων πώληση προϊόντων κάνναβης, με βάση την πρόταση της δημάρχου της πόλης Femke Halsema. Το σχέδιο, το οποίο στηρίζεται και από την ηγεσία της τοπικής αστυνομίας και τους εισαγγελείς, έχει ως στόχο τη μείωση της ροής "σκληρών" ναρκωτικών και τον περιορισμό της δράσης δικτύων οργανωμένου εγκλήματος τα οποία συνδέονται με το εμπόριο μαριχουάνας.

Ολλανδία: Εμπειρία ζωής για όλη την οικογένεια το θεματικό πάρκο Efteling (vid)


"Η αγορά κάνναβης έχει γίνει πια υπερβολικά μεγάλη και έχει "υπερθερμανθεί"", σημειώνει η Halsema, σε γραπτά σχόλιά της για το θέμα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. "Θέλω να συρρικνώσω την αγορά κάνναβης και να την κάνω διαχειρίσιμη. Η προϋπόθεση μόνιμης κατοικίας στη χώρα είναι όντως σκληρή, δεν βλέπω όμως καμία εναλλακτική".

Η Halsema υπέβαλε το σχέδιό της στο δημοτικό συμβούλιο του Άμστερνταμ νωρίτερα σήμερα, ανοίγοντας τη σχετική πολιτική συζήτηση, μεταξύ άλλων και για μια μεταβατική συμφωνία με τους ιδιοκτήτες των εν λόγω καταστημάτων. Η ίδια θεωρεί ότι η διάταξη θα μπορούσε να εφαρμοστεί το νωρίτερο το 2022.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στην προσπάθεια μείωσης της ροής επισκεπτών στην πόλη και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Τεράστια πλήθη επισκέπτονται την πόλη από τότε που οι φθηνές πτήσεις με εταιρείες χαμηλού κόστους έκαναν το ιστορικό της κέντρο έναν δημοφιλή προορισμό για "αποδράσεις" σαββατοκύριακου.

Προ των lockdown του κορονοϊού, η φημισμένη συνοικία της πόλης με τα "κόκκινα φανάρια", τα coffee shops και τα γραφικά κανάλια του Άμστερνταμ προσέλκυαν άνω του 1 εκατ. επισκέπτες τον μήνα.

Στην πόλη λειτουργούν 166 coffee shops, τα περισσότερα εκ των οποίων αναμένεται να κλείσουν εάν το σχέδιο λάβει τελικώς έγκριση.  Η τοπική ζήτηση για κάνναβη θα μπορούσε να υποστηρίξει μόλις 68 εξ αυτών, σύμφωνα με έρευνα των ολλανδικών αρχών.

Η Ειρήνη Κολιδά είναι μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις ανθρώπων, που εμφανίστηκαν αιφνής μέσα από ένα δημοφιλές ριάλιτι, αλλά ο χαρακτήρας, η προσωπικότητα και η μαχητικότητά της αποτέλεσαν τα κυριότερα στοιχεία που την έκαναν να ξεχωρίσει και το κοινό να την αγκαλιάσει στα μετέπειτα βήματά της.

Νέα, γεμάτη ενέργεια και δυναμική μαμά. Ευγενική φυσιογνωμία. Προσφιλής προσωπικότητα. Ο γιος της, Αλέξανδρος, αποτελεί την μεγαλύτερη αγάπη της και η γυμναστική (σ.σ. έμπειρη personal trainer) δεν λείπει από την εβδομαδιαία ρουτίνα της.

Πώς να μην χαλαρώσεις στην αιώρα μέσα στη φύση; 

 

Από τις πιο δυναμικές παίκτριες της ομάδας των Μαχητών στον πρώτο κύκλο του Survivor το 2017 κατάφερε να κάνει σταθερά βήματα, να μπει στον τομέα των media, έναν δύσβατο και απαιτητικό χώρο -αν θέλετε την άποψή μας-  και να παραμείνει δημοφιλής και ενεργή στα social media.

Πήρε το… τηλεοπτικό βάπτισμα του πυρός και γεμάτη όρεξη, αγάπη για τη μουσική, συνέχισε στο ραδιόφωνο όπου υποδέχεται τους ακροατές στο Love Radio τa Σαββατοκύριακα.

Λατρεύει τα ταξίδια και είχε πολλά να μας πει όταν τη συναντήσαμε…

Πώς θα περιγράφατε μία τυπική μέρα από την καθημερινότητά σας;

Καθημερινά ξυπνάμε στο παραπέντε… Ετοιμαζόμαστε, πηγαίνω τον μικρό μου γιο στο σχολείο και τότε ξεκινάει ο Γολγοθάς.

Έχω προσαρμόσει το πρόγραμμά μου έτσι ώστε όλες οι δουλειές μου να τελειώνουν με το που ολοκληρώσει ο Αλέξανδρος τα μαθήματά του. Μετά φαγητό, διάβασμα και δραστηριότητες…

 

Απόδραση στη Λίμνη Πλαστήρα με ορμητήριο το Naiades Hotel Resort & Conference

 

Ομολογουμένως η φετινή χρονιά ματαίωσε όνειρα πολλών ανθρώπων. Η πανδημία και το δυσμενές κλίμα επηρέασε τα δικά σας σχέδια; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Η πανδημία άλλαξε τις ζωές όλων μας εσωτερικά, αλλά και εξωτερικά. Εύχομαι, όλα αυτά τα πρωτόγνωρα που ζούμε, σύντομα να τελειώσουν, να μην αφήσουν τίποτα πίσω τους και να σβήσει σαν ένα κακό όνειρο… Που ήρθε και έφυγε…

Από την φύση μου δεν βάζω στόχους πολύ μακρινούς. Προσπαθώ να ζω το σήμερα και να απολαμβάνω ό,τι έχω με χαρά και ευγνωμοσύνη.

Mε εμπειρίες ως ραδιοφωνική παραγωγός του Love97.5 και παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών σε ΣΚΑΙ και OPEN θα λέγατε ότι σας γοητεύει ο κόσμος των media;

Ο κόσμος των media είναι πρωτόγνωρος για εμένα και αυτό από μόνο του με ιντριγκάρει. Μου αρέσει να βάζω τον εαυτό μου σε άγνωστα μονοπάτια και χαίρομαι πραγματικά όταν αισθάνομαι ότι τα έχω καταφέρει. Έχω μάθει νέα πράγματα, αλλά και έχω περάσει και καλά. Εάν με έβαζες να διαλέξω ανάμεσα σε τηλεόραση ή ραδιόφωνο… Θα επέλεγα ραδιόφωνο. Αγαπώ τη μουσική και το ραδιόφωνο είναι ένα μέσο που μας συνδέει.

Eίστε από τα λίγα πρόσωπα που ξεχώρισαν στο survivor κερδίζοντας την αγάπη των τηλεθεατών για το ήθος, τη μαχητικότητα και την προσήλωσή σας. Φέτος, όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν επενδύσει σε ριάλιτι, κάθε είδους. Θεωρείτε ότι υπάρχει για όλα χώρος στην ελληνική τηλεόραση;

Θεωρώ πολύ κακό το να ελπίζουν σε τηλεθέαση τα κανάλια μέσα από κακής ποιότητας και χωρίς ήθος και παιδεία ριάλιτι και εκπομπές.Έχω μια αισιοδοξία μέσα μου διότι γνωρίζω ανθρώπους και της τηλεόρασης, αλλά και εκτός, που συμφωνούν μαζί μου κάτι που δείχνει ότι υπάρχει αντίδραση. Οπότε κάποια στιγμή ίσως έρθει και η δράση.

Ποια η σχέση σας με τη φύση και το φυσικό περιβάλλον; 

 

Mεταξύ των φετινών διακοπών και τα επιβλητικά Μετέωρα

 

Η φύση για εμένα είναι η καθημερινότητά μου. Έχω επιλέξει να ζω σε αυτήν, καθώς μένω εκτός Αττικής και να δουλεύω σε αυτήν, καθώς τα μαθήματα μου είναι όλα έξω… στη φύση. Την αγαπώ και την απολαμβάνω, σεβόμενη το φυσικό περιβάλλον.

Τι προτιμάτε περισσότερο; Ταξίδια στην Ελλάδα ή το εξωτερικό;  Φέτος σε ποια μέρη ταξιδέψατε; 

Αγαπώ την Ελλάδα και λατρεύω το φυσικό της περιβάλλον. Αισθάνομαι πραγματικά τυχερή που ζω σε μια χώρα πραγματικά ευλογημένη. 

Μου αρέσουν όμως και τα ταξίδια στο εξωτερικό. Μου αρέσει να επισκέπτομαι προορισμούς με διαφορετικές κουλτούρες, ήθη και έθιμα και να ζω για λίγο μεσα σε αυτά. Ανοίγει το μυαλό. Το μάτι. Και η ψυχή…

 

Ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο της Σαντορίνης

 

Με συνοδοιπόρο τον γιο σας Αλέξανδρο, τι θα κρατήσετε ως ανάμνηση από τις φετινές διακοπές σας;

Από τότε που γεννήθηκε ο Αλέξανδρος, είναι ελάχιστες οι φορές που έχω κάνει διακοπές μόνη μου. Τον θέλω μαζί, θέλω να αγαπήσει και αυτός την φύση όσο εγώ. 

Να χαίρεται την απλοϊκή ομορφιά της και να την προστατεύει. Δόξα τον Θεό, νιώθω ότι αυτό το έχω καταφέρει και μαζί είμαστε ένα δίδυμο δυνατό! 

Οι φετινές μας διακοπές αισθάνομαι ότι ήταν οι πιο όμορφες, γεμάτες από αναμνήσεις μοναδικές…

 

“Για να πετύχεις στις επιχειρήσεις, πρέπει να πείσεις τους άλλους να βλέπουν τα πράγματα όπως τα βλέπεις εσύ”, είχε πει κάποτε ο μεγάλος Αριστοτέλης Ωνάσης.


Αρκετά χρόνια αργότερα ένας ευρηματικός νεαρός εισέρχονταν στην τουριστική βιομηχανία, επενδύοντας στην επιχείρησή του, με όραμα, συγκεκριμένη φιλοσοφία και μοντέλο ανάπτυξης.

Μετουσίωσε τις ιδέες του σε ένα συγκεκριμένο project, στον κλάδο της φιλοξενίας. Αν και δεν έχει πατήσει την 5η δεκαετία της ζωής του, θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους businessmen του hospitality διεθνώς.

Ο Leon Avigad ξεκίνησε την επιχείρησή του, Leopard Hospitality, πριν από 16 χρόνια, έχοντας πάρει το βάπτισμα του πυρός ως εργαζόμενος στον τουριστικό κλάδο, στην Ελβετία και μετέπειτα επέστρεψε για εργασία στη γενέτειρά του, Ισραήλ.

 

unnamed-5.jpg

 

Το success story του open-minded Ισραηλινού, η φιλοσοφία και το lifestyle του δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα, καθώς ο ίδιος επένδυσε στην Ελλάδα, αγοράζοντας ακίνητα, εγκαινιάζοντας παράλληλα τα πρώτα ξενοδοχεία στην καρδιά της αθηναϊκής πρωτεύουσας. Στην μέχρι πρότινος υποβαθμισμένη Ομόνοια, η οποία μπαίνει δυνατά στον τουριστικό χάρτη και φαντάζει σαν “πολύφερνη νύφη” για υποψήφιους επενδυτές.

Aπαρατήρητη δεν θα περνούσε και η -προ καιρού- αναφορά του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, για τον επενδυτή των Brown Hotels που έχει αγοράσει τους τελευταίους μήνες διψήφιο αριθμό ξενοδοχείων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.ά., όπως και ο κομβικός ρόλος του στην προσέλκυση επενδύσεων.

FullSizeRender-2.jpg

«Ερωτευμένος» με την Αθήνα

Η Brown Hotels είχε κάνει focus στην Ελλάδα με τις ευλογίες του ιδρυτή της. Ένας σοβαρός Όμιλος, με πλάνο, διαβλέποντας ευκαιρίες στη χώρα μας, ξετύλιξε το επενδυτικό του όραμα και μεγαλοστελέχη του είχαν αλλεπάλληλες επαφές με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη και με τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη.

Ποιος είναι όμως ο Ισραηλινός ιδρυτής της Leopard Hospitality Ltd, που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη ξενοδοχείων μπουτίκ, και “ψηφίζει” Ελλάδα;

Ο 46χρονος Leon Avigad είναι ανήσυχο πνεύμα που αναζητά συνεχώς το next big thing και ευκαιρίες. Γνώριζε από μικρή ηλικία ότι θα γίνει ξενοδόχος. Χόμπι του υπήρξε η συγκέντρωση διαφημιστικών φυλλαδίων από ξενοδοχεία.

Έλαβε πτυχίο Διεθνών Σχέσεων από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο και MBA από το Πανεπιστήμιο Derby στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκπαιδεύτηκε στο εμβληματικό Badrutt’s Palace του Σεντ Μόριτζ, πριν υπηρετήσει ως στέλεχος στο Dan Hotels του Ισραήλ.

Με επενδυτική παρουσία σε όλον τον κόσμο, ήρθε και η σειρά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον “ρομαντικό” Leon Avigad, η επενδυτική του απόβαση οφείλεται περισσότερο στον “έρωτα για την Αθήνα”.

Η Brown Hotels ιδρύθηκε το 2010 από τους Hoteliers Leon Avigad και Nitzan Perry, συνοδοιπόρους στη ζωή και τις επιχειρήσεις, oι οποίοι απολαμβάνουν μία όμορφη ζωή στο -επιρροών 50’s- διαμέρισμα στο Τελ Αβίβ όπου παλαιότερα διέμενε η Mia Arbatova, θρυλική δασκάλα χορού (1911-1990).

Ο Όμιλος έχει ήδη εγκαινιάσει την παρουσία του στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, με τον συνιδρυτή της Leon να τονίζει παλαιότερα ότι η Αθήνα αποτελεί το νέο Βερολίνο.

“Ερωτεύθηκα την Ελλάδα, βλέπω την φιλοξενία στη χώρα αυτή ως μια γιορτή, δεν ήταν θέμα αριθμητικής αυτή η επένδυση” δήλωσε σε παλαιότερο συνέδριο ο επιχειρηματίας, υπογραμμίζοντας ότι “εκεί που οι άλλοι βλέπουν γραφειοκρατία και δυσκολίες” εκείνος βλέπει “καλό καιρό, θετική διάθεση”. “Yπάρχουν κοινοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ και θεωρούμε (σ.σ. ο ίδιος και η ομάδα του) ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά”.

Η “απόβαση” στην Ελλάδα, τα ιστορικά Αcropol, La Mirage και η “μεταμόρφωση” των παλιών γραφείων του ΚΚΕ σε budget ξενοδοχείο

Ο φιλέλληνας, υπερδραστήριος επιχειρηματίας, εξ Ισραήλ, άρα ευρηματικός, βρίσκεται πίσω από τον ξενοδοχειακό κολοσσό των Brown Hotels ως συνιδιοκτήτης, μαζί με τους κυρίους Nir Weizman και Nitzan Perry, που έκανε “απόβαση” στην Ελλάδα.

dave-athens.jpg

Έχει «χτίσει» το δημοφιλές brand και πόνταρε στην υποβαθμισμένη -μέχρι πρότινος- Πλατεία Ομονοίας, διαβλέποντας ευκαιρίες ανάπτυξης, βάσει του concept που ήθελε να λανσάρει.  “Ναυαρχίδα” του, το ιστορικό ξενοδοχείο Acropol, που μετονομάστηκε σε Brown Acropol και έχει ανοίξει τις πύλες του, στον αριθμό 1 της οδού Πειραιώς. Έχει προχωρήσει στη μίσθωση δεκάδων ακινήτων στο ιστορικό κέντρο, τουλάχιστον 11, ενώ δρομολογεί παράλληλα νέες επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη, το Σούνιο, την Κορινθία κ.ά..

Με την απέραντη παλιά αίγλη της θρυλικής Πλατείας, την αναβάθμισή της από τον Δήμο Αθηναίων,  το λίφτινγκ κι άλλων ιστορικών κτηρίων, ο Mr Brown Hotels βρέθηκε στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή, και αισιοδοξεί τα ξενοδοχεία του να καταστούν σημείο αναφοράς για τη νυχτερινή ζωή της πόλης, βλέποντας πολύ πιο πέρα από τα στερεότυπα και τη μεροληψία.

 

dfjkhkjfs.jpg

 

Ο Όμιλος στοχεύει στην αναμόρφωση παλαιών κτηρίων σε καλαίσθητα, φρέσκου urban design, ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης, με υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και μοναδικά χαρακτηριστικά. Νέοι ταξιδιώτες που λατρεύουν το κέντρο της εκάστοτε ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, θα βρουν το ιδανικό καταφύγιο στην Ομόνοια, με το Acropol (luxury 70’s retro αισθητική) να διαθέτει rooftop με θέα στην Ακρόπολη και τη ανανεωμένη Πλατεία, το οποίο παρέχει υπηρεσίες bar restaurant και ευελπιστεί να ξεχωρίσει στο night life της Αθήνας, μετά και την άρση του lockdown, πιστό στα πρότυπα της urban κουλτούρας.

Αν και λόγω της πανδημίας, των περιορισμών, ο σχεδιασμός έχει καθυστερήσει, εντούτις μετά τη λειτουργία του Brown Acropol 165 δωματίων, για το 2021 έχει μετατεθεί η λειτουργία του 3στερου Dave Red Athens- Son of A Brown, 87 δωματίων, στα παλιά γραφεία του ΚΚΕ στη Βεραντζέρου. Θα ακολουθήσουν παράλληλα το Lighthouse Athens όπως θα μετονομαστεί το πρώην La Mirage στην Ομόνοια, καθώς και το πρώην ξενοδοχείο Ιλιον επίσης στην ίδια περιοχή.

Μία μεγάλη ταμπέλα του Ομίλου της Brown Hotels καλύπτει ένα ιστορικό κτίσμα στην πόλη των Αγίων Θεοδώρων της Κορίνθου.  Το παλιό ξενοδοχείο ΧΑΝΙΚΙΑΝ. Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Γιώργου Γκιώνη στα τοπικά ΜΜΕ τόσο το ΧΑΝΙΚΙΑΝ όσο και το Loutraki Palace πέρασε στο χαρτοφυλάκιο του ισραηλινού Ομίλου.

Οι άνθρωποι που εμπιστεύτηκαν οι επενδυτές

Η Brown Hotels στελεχώνει το κεντρικό γραφείο της Ελλάδας με τα ακόλουθα διευθυντικά στελέχη: τη Δήμητρα Αρίδα ως Director of Sales & Marketing, τον Διονύση Μαράτο ως Director of Human Resources και τον Γιώργο Ξύδα ως Director of Finance.

Τη θέση του Γενικού Διευθυντή στο Brown Acropol ανέλαβε ο Μανώλης Παπαδάκης. Έχει διατελέσει ως Γενικός Διευθυντής σε μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, όπως οι Helios Hotels & Resorts, Chandris Hotels & Resorts, Sani Resort, Grecotel Hotels & Resorts.

Για το bar του Dave Athens οι επενδυτές εμπιστεύτηκαν την ομάδα του γνωστού Six Dogs, ένα team που με ό,τι κι αν καταπιαστεί… γίνεται talk-of- the-town.

Το διεθνές αποτύπωμα

Η αλυσίδα με έδρα το Τελ Αβίβ, διαθέτει boutique hotels σε πολλές σημαντικές πόλεις του κόσμου. Συγκεκριμένα, διαθέτει στο Ισραήλ τα φημισμένα Brown TLV Urban HotelBrown Beach HouseBrown SeasideThe Poli House HotelDave Gordon – Son of a BrownDave Levinsky – Son of a BrownThe Lighthouse Hotel, Hotel BoBo Tel Aviv *NΕΟ*, Townhouse Tel Aviv, Theodor Tel Aviv *ΝΕΟ* και την Villa Brown και Villa Ba’Moshava στην Ιερουσαλήμ. Έχει επίσης ξενοδοχεία στην πόλη Τρογκίρ της Κροατίας, στην Κύπρο και τη Γερμανία, ενώ επεκτείνεται και στην Ελλάδα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η φιλοσοφία της Brown βασίζεται στη δέσμευση για άψογη εξυπηρέτηση, στην αυθεντικότητα, το άριστο design και τη σύγχρονη αισθητική. Τα Brown Hotels έχουν προταθεί επανειλημμένα από διεθνούς φήμης lifestyle, design και travel publications όπως Vogue, Times, Wallpaper, Travel & Leisure, Conde Nast Traveller, National Geographic, NY Times και άλλα.

Στο ραντάρ των Ισραηλινών η ελληνική αγορά

Το ενδιαφέρον Ισραηλινών επενδυτών για επενδύσεις στην Ελλάδα σε ένα μεγάλο εύρος αναπτυσσόμενων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, καταγράφηκε κατά τη διάρκεια διαδικτυακού επενδυτικού σεμιναρίου που διεξήχθη τέλη Νοέμβρη, με μεγάλη συμμετοχή εταιριών.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), το Israel-Greece Chamber of Commerce & Industry και το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Τελ-Αβίβ. Έγινε αναφορά στις διαφορετικές επενδυτικές ευκαιρίες που αναδεικνύονται σήμερα στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των ακινήτων, της εφοδιαστικής αλυσίδας, της τεχνολογίας, των υπηρεσιών προς επιχειρήσεις (SSC’s-BPO’s), της αγροδιατροφής, των φαρμάκων και υπηρεσιών υγείας, καθώς και των ιδιωτικοποιήσεων.

Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η συμμετοχή, με ομιλία-παρέμβαση, ήδη εγκατεστημένων επιχειρήσεων με έδρα το Ισραήλ και επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα, στους τομείς του τουρισμού και του αγροτικού τομέα. Οι κ.κ. Leon Avigad της Brown Hotels, και Θανάσης Ρώσογλου, Managing Director της εταιρείας HAIFA SOUTH EAST EUROPE LTD, αναφέρθηκαν στην επενδυτική εμπειρία τους και στα μελλοντικά σχέδια ανάπτυξης των εταιρειών τους στην Ελλάδα, εστιάζοντας στη μοναδικότητα της χώρας για την ανάπτυξη νέων επενδύσεων, το υψηλό επίπεδο συνεργατών και τις θετικές προοπτικές της χώρας στο εγγύς μέλλον.

Η εκδήλωση έγινε σε μια περίοδο αυξημένης επενδυτικής δραστηριότητας ισραηλινών επιχειρήσεων στην ελληνική αγορά, όπως η Brown Hotels, η οποία υλοποιεί επενδυτικό πλάνο για την ανάπτυξη 11 ξενοδοχειακών μονάδων, ο ξενοδοχειακός όμιλος Fattal Group, ο οποίος αυτή την περίοδο ανακατασκευάζει δύο ξενοδοχεία στην Αθήνα, ο όμιλος ακινήτων Zoia Fund, ο οποίος επίσης ετοιμάζει δύο ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα και η Ficus Investments και η Selina.

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2021 19:24

Tα 3+1 εναλλακτικά Μουσεία της Αθήνας

Εάν κάποια στιγμή έχετε διάθεση για εναλλακτικές ξεναγήσεις, και αρθούν οι περιορισμοί για την covid-19, τότε σκεφτείτε να κάνετε μία βόλτα από τα πιο in θεματικά Μουσεία της Αθήνας.

Αναζητήσαμε, απολαύσαμε ιδίοις όμμασι και σας προτείνουμε τα εξής:

Αυτό το Μουσείο θα σου κάνει… κλικ

 

elliniko_mouseio_pliroforikis.jpg

 

Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής®, το μοναδικό Μουσείο Πληροφορικής στη Νοτιανατολική Ευρώπη, αποτελεί τον πρώτο επίσημο φορέα στην Ελλάδα που συγκεντρώνει τη γνώση για την εξέλιξη στο χώρο της πληροφορικής από το 1970 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 σε έναν ενιαίο χώρο.

Με περισσότερους από 260 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και περισσότερα από 4.500 άλλα αντικείμενα από τον χώρο της πληροφορικής, η συλλογή του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής, η μεγαλύτερη και σημαντικότερη στην Ελλάδα, προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι στο τεχνολογικό παρελθόν.

Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής διαθέτει μία σπάνια συλλογή από υπολογιστές – ορόσημα και περιφερειακά που συνέβαλαν στην εξέλιξη της πληροφορικής.

Ξεκινώντας από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 η συλλογή του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής επιδιώκει να απεικονίσει τα μικρά και μεγάλα βήματα της πληροφορική που οδήγησαν στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις που ζούμε σήμερα.

 

IMG_4856_1-1024x565.jpg

 

Οι πρώτοι προσωπικοί υπολογιστές, οι πρώτοι micro computers, οι πρώτοι φορητοί υπολογιστές, αλλά και οι λυχνίες, οι διάτρητες κάρτες, οι πρώτες μνήμες RAM και άλλα αντικείμενα hardware περιμένουν να τα ανακαλύψετε ή να τα ξανασυναντήσετε!

Τα πρώτα αυτά βήματα στην εξέλιξη του λογισμικού είναι και τα πιο σημαντικά και καινοτόμα για την εποχή τους, κατά την άποψή μας. Η συλλογή software του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, λογισμικό από του πρώτους προσωπικούς και micro computers, παιχνίδια σε δισκέτες 5,25’’ και 3,5’’ και πολλά ακόμα ρετρό εκθέματα. 

Η πληροφορική δεν σταματάει στο hardware και το software. Χιλιάδες ακόμα αντικείμενα αναζητούν και αξίζουν την προσοχή σας: joysticks, παιχνιδομηχανές,, το πρώτο mouse, tracker balls, αριθμομηχανές, κινητά τηλέφωνα, palmtops, zip drives, βιβλία και περιοδικά έχουν την θέση τους στην συλλογή του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής.

Recall_memory στο Μοσχάτο!

 

Ζήστε στον μαγικό κόσμο των Ψευδαισθήσεων

 

museum-of-illusions-4.jpg
Δες τους άλλους να συρρικνώνονται ή να γιγαντώνονται μπροστά στα μάτια σου σε αυτό το απίστευτο δωμάτιο. Για όσους το βλέπουν απ’εξω μοιάζει με ένα συνηθισμένο δωμάτιο. Στην πραγματικότητα είναι επιδέξια παραμορφωμένο να ζήσουν μια εκπληκτική οπτική ψευδαίσθηση όσοι μπουν

 

Το Museum of Illusions ήρθε για να μείνει… Αποτελεί must place για τον επισκέπτη της Αθήνας ή τον μόνιμο κάτοικο της Αττικής να περάσει μία βόλτα από τον απόλυτο χώρο ψευδαισθήσεων, που δημιουργήθηκε στο κέντρο της πόλης, ένα μέρος διασκέδασης, περιήγησης για όλες τις ηλικίες.

Σε αυτό το Μουσείο δεν απαγορεύονται οι φωτογραφίες. Τουναντίον…  πριν την επίσκεψή σας φροντίστε η κάμερά σας να είναι πλήρως φορτισμένη και με μπόλικα GB, καθώς δεν θα σταματήσετε να αποτυπώνεται τις καλύτερες στιγμές σας…

  

2xj-02fa-1024x684.jpeg

 

Ένα ταξίδι στη Σλοβενία έδωσε μία εξαιρετική ιδέα στον γνωστό παρουσιαστή Σάκη Τανιμανίδη και τον φίλο του Μίλτο Καμπουρίδη που πήρε σάρκα και οστά στην Αθήνα…

Σκέφτηκαν ότι κάτι τέτοιο έλειπε από την Ελλάδα. Και ορθώς… ανέλαβαν δράση, δημουργώντας έναν μοναδικό χώρο.

Εδώ και λίγο καιρό άνοιξε τις πύλες του το πρώτο Μουσείο Ψευδαισθήσεων που περιμένει ψύχραιμους και περίεργους να το ανακαλύψουν.

Μία βόλτα από το Museum of Illusions (Μοναστηράκι) θα σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις…

 

Φλίπερ στην Ακρόπολη

 atk_8792-1024x520.jpg

Περισσότερα από 100 συλλεκτικά Pinball (Φλίπερ) παιχνίδια από το 1958 μέχρι και τα πιο σύγχρονα φιλοξενεί το πρώτο Μουσείο Φλίπερ στην περιοχή της Ακρόπολης.

Όλα τα μηχανήματα βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση εμφανισιακά αλλά και λειτουργικά, ενώ στο χώρο υπάρχει εργαστήριο που φροντίζει, επισκευάζει και συντηρεί τα θρυλικά φλίπερ.

Οι δημιουργοί του πολυχώρου αφού αφαίρεσαν τους κερματοδέκτες και έκαναν ένα καλό ρετούς στα καλογυαλισμένα μηχανήματα, μας προσκαλούν καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 12 τα μεσάνυχτα να απολαύσουμε παιχνίδι στα παλαιότερα ή πιο σύγχρονα φλιπεράκια.

 

atk_8792-1024x520-1.jpg

 

Όλα τα μηχανήματα προέρχονται από διάφορα σημεία της Ελλάδας και ανάμεσα σε αναπαυτικούς καναπέδες-κάντιλακ και ατμόσφαιρα Αμερικής των 50s θα βρούμε θεματικά φλίπερ για κάθε γούστο: Terminator, Satellite, Kiss, Dolly Parton, Revenge from Mars, World Champ, Rolling Stones, Family Guy, κ.ά. 

Επιπλέον, ο διαδραστικός χώρος του Μουσείου, φιλοξενεί παράλληλες δράσεις, events και εκδηλώσεις, υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης, ενώ είναι ανοιχτό και για εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων.

 

Για τους λάτρεις των 4 τροχών…

 

 DSC_2218-1024x684.jpg

Σε ένα κτίριο μοναδικής σχεδίασης και αισθητικής, στην καρδιά της Αθήνας (Athenian Capitol, γωνία Ιουλιανού & Γ΄ Σεπτεμβρίου), λειτουργεί το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, που ανήκει στο Ίδρυμα Θεόδωρου Χαραγκιώνη.

Σπάνια και συλλεκτικά έργα τέχνης που δεν κυκλοφορούν πλέον στους δρόμους. Μοντέλα που οι λάτρεις της αυτοκίνησης είχαν την ευκαιρία μόνο να τα απολαύσουν σε κινηματογραφικές ταινίες ή να τα θαυμάσουν σε αντίστοιχα μουσεία του εξωτερικού.

Τρεις ολόκληροι όροφοι, αφιερωμένοι στην τεχνολογία και την εξέλιξη των 4 τροχών, μια «ιστορία» που ξεκινά από τα τέλη του 1800 και συνεχίζεται μέχρι τα τέλη του προηγούμενου αιώνα.

 

merprosrework-1024x384.jpg

 

Η συλλογή αποτελείται από 300 αυτοκίνητα, από τα οποία 110 εκτίθενται στο Μουσείο και τα υπόλοιπα παρουσιάζονται περιοδικά. Το αρχαιότερο όχημα της συλλογής που εκτίθεται στο Μουσείο είναι μια πυροσβεστική αντλία του 1895 ουγγρικής προέλευσης και το νεότερο είναι μια Mercedes Benz 450 SL του 1980. Μεταξύ άλλων, στο Μουσείο εκτίθεται η Mercedes 300 SL Gullwing του Πωλ Νιούμαν, η Chrysler Ιmperial κατασκευής 1959 που ανήκε στον Ρόμπερτ Πλαντ, μέλος του φημισμένου αμερικανικού ροκ συγκροτήματος Led Ζeppelin, η Lancia Αurelia κατασκευής 1953, προσωπικό αυτοκίνητο του Lorenzo Βandini (διάσημου οδηγού της Formula 1), η Cadillac Seville Gucci του 1979, με σαλόνι ειδικά σχεδιασμένο από τον Οίκο Gucci, η Chevrolet Corvette Stingray, η γνωστή «στρίγγλα» με την οποία ο αείμνηστος Τζόνι Πεσμαζόγλου κέρδισε πολλά ελληνικά πρωταθλήματα και αποτελεί ευγενική προσφορά της οικογένειάς του, καθώς και αυτοκίνητα που ανήκαν σε δούκες (π.χ η Αston Martin Lagonda που ανήκε στο Δούκα του Westminster), βαρώνους και μέλη της Βουλής των Λόρδων

 

 

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2021 19:18

Ο «Παρθενώνας» των ναυαγίων

Ο αρχαιότερος επισκέψιμος ενάλιος αρχαιολογικός χώρος στον βυθό της Αλοννήσου θεωρείται αντάξιος του Παρθενώνα.

Πρόκειται για το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας που άνοιξε τις υποθαλάσσιες πύλες του στα ανοιχτά της Αλοννήσου, στις ακτές της νήσου Περιστέρας των Βόρειων Σποράδων.


             Ένας ψαράς της Αλοννήσου έφερε στο φως το αρχαιότερο γνωστό ναυάγιο του κόσμου

Με εντυπωσιακό τρόπο έκοψαν την κορδέλα στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου και σε βάθος 25 μέτρων, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο δημοφιλής τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς, οι οποίοι καταδύθηκαν υπό τα χειροκροτήματα της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, που παρακολουθούσε από απόσταση αναπνοής από σκάφος την πρωτόγνωρη εμπειρία των εγκαινίων του υποβρύχιου μουσείου του ναυαγίου της Περιστέρας (ανάγεται στον 5ο π.Χ. αιώνα).

Ο Κώστας Μαυρίκης, γιος του αλιέα που εντόπισε το ναυάγιο

 

Το περίφημο ναυάγιο, που θεωρείται από τα σημαντικότερα της κλασσικής αρχαιότητας, λόγω του ανέπαφου και μεγάλου αριθμού των ευρημάτων, ανακάλυψε το 1985 ο Αλοννησιώτης ψαράς Δημήτρης Μαυρίκης κοντά στη δυτική βραχώδη ακτή της Περιστέρας, σε βάθος 28 μέτρων. Το ναυάγιο ανασκάφηκε μερικώς το 1992-93 και το 1999 από την Εφορεία των Ενάλιων Αρχαιοτήτων – υπό την καθοδήγηση της αρχαιολόγου – δύτη Δρ. Ελπίδας Χατζηδάκη

Επρόκειτο για ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο εκείνης της εποχής, μάλλον αθηναϊκό, το οποίο εκτιμάται ότι έπεσε σε μεγάλη κακοκαιρία και βυθίστηκε εκεί περίπου το 425 π.Χ. Το πλοίο φαίνεται πως ήταν φορτωμένο με χιλιάδες αμφορείς κρασιού από την Πεπάρηθο (τη σημερινή Σκόπελο) και την Μένδη (αρχαία πόλη της Χαλκιδικής) δύο περιοχές πολύ γνωστές στην αρχαιότητα για το εξαιρετικής ποιότητας κρασί τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς εξερευνητές ο σωρός των αμφορέων, που εκτείνεται στο βυθό σε μήκος 25 μέτρων, δίνει την αίσθηση του περιγράμματος και των μεγάλων διαστάσεων του πλοίου.


Η πρόσβαση στον υπέροχο, θαυμαστό κόσμο του βυθού, δεν θα αφορά μόνο τους φίλους της κατάδυσης, αλλά απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες της Αλοννήσου


 

Οι καταδύσεις θα γίνονται είτε από ελεύθερους-ερασιτέχνες καταδύτες, είτε με την συνοδεία δυτών από καταδυτικά κέντρα που εξειδικεύονται στην Αλόννησο.

“Καταφέραμε να κάνουμε το όραμα πραγματικότητα, δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Δωροθέα Κολυνδρίνη

 

Η Αλόννησος έχει το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα να έχει αποφύγει τη λαίλαπα του τουρισμού τις προηγούμενες δεκαετίες, έτσι έχει ένα εξαιρετικά σημαντικό φυσικό περιβάλλον και κυρίως έχει ένα θαλάσσιο περιβαλλοντικό πάρκο. Αυτός ο συνδυασμός του περιβαλλοντικού πάρκου και με έναν ενάλιο υποθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο της δίνει ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα σε σχέση με πολλές άλλες περιοχές της χώρας μας και της Μεσογείου. 

Το έργο προετοιμάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας BLUEMED και θα συνεχιστεί με τη χρηματοδότηση του ΠΕΠ Θεσσαλίας ως το 2023. Το έργο «σταθμός», που αναμένεται να καθιερώσει την Ελλάδα στον «χάρτη» του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού, έχει ήδη αποσπάσει σημαντικά βραβεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έχει αναδειχθεί από κορυφαία διεθνή ΜΜΕ όπως οι New York Times, Lonely Planet, Daily Mail, Travel & Leisure και παρουσιάσθηκε στις Βρυξέλλες τον περασμένο Οκτώβριο.

“Το να κάνεις το απλό… περίπλοκο είναι συνηθισμένο. Το να κάνεις το περίπλοκο… απλό, φοβερά απλό, αυτό είναι δημιουργικότητα”,έλεγε ο Αμερικανός τζαζίστας, Charles Mingus.

Ο Στάθης Παναγιωτόπουλος, πολυπράγμων γαρ, δεν σταματά να είναι δημιουργικός και να ξεχωρίζει για την απλότητά του.

Οι σπουδές στην Aγγλική Φιλολογία και η πολυετής εργασία σε μία εταιρεία αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον ίδιο, ωστόσο, ως ανήσυχο πνεύμα δεν συμβιβάστηκε και γύρισε μία νέα σελίδα στη ζωή του.

Η σχέση του με τα media ξεκινά το 1983, οπότε και άρχισε να γράφει στο περιοδικό Ποπ + Pοκ. Μετά από μια τριετία μυήθηκε και στον κόσμο του ραδιοφώνου. 

Έχει καταγράψει επί σειρά ετών επιτυχημένη παρουσία στην τηλεόραση. Από την εκπομπή “Νηστικό Αρκούδι” μέχρι και τους “Ράδιο Αρβύλα”. 

Έχει συμμετάσχει στις ταινίες «Λάρισα Εμπιστευτικό», «Poker Face», «Agon», «Dark Illusion», «Το Έτερον Ήμισυ» και στο θεατρικό έργο «Redskoufitsa The True Story», ενώ έκανε πέρασμα και στη δισκογραφία με τον Δημήτρη Σταρόβα και εκπομπή στο youtube channel Starovas Tv με χιλιάδες προβολές. 

 

47002867_1922770707806318_3721440427266539520_n.jpgΜε τον Roger David Glover‎ των Deep Purple

 

 

Κι αν τα παραπάνω ενδεχομένως να τα γνωρίζατε, ο Στάθης Παναγιωτόπουλος, εκτός από την αγάπη του για τη συγγραφή, τη συνεργασία του με το management των αγαπημένων του Deep Purple, από το 2012 ασχολείται ενεργά με την αυτόνομη κατάδυση όντας εκπαιδευτής (Open Water Scuba Instructor) της PADI και trainer παροχέων πρώτων βοηθειών (EFR Instructor).

Με καταγωγή από την πανέμορφη Αλόννησο, ο κ. Παναγιωτόπουλος κάθε καλοκαίρι βουτάει στα γαλαζοπράσινα νερά και καλωσορίζει θερμά τους επισκέπτες στο «Πράσινο Παγκάκι» (σ.σ. Green Bench) σε έναν όμορφο και φιλόξενο χώρο με καλή μουσική.

Άλλωστε όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, εάν δεν διέμενε στη Θεσσαλονίκη, τότε η Αλόννησος θα ήταν ο μόνιμος τόπος διαμονής του. Τόσο πολύ αγαπά το χωριό του. Ειλικρινής, αυτοσαρκαστικός, χιουμορίστας, φιλόζωος, υπερδραστήριος, ο κ. Παναγιωτόπουλος αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας για μια συνέντευξη στο περιοδικό μας που ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα.

Mίλησε στο περιοδικό ROUTE για την ροκ σκηνή στην Ελλάδα, μοιράστηκε μαζί μας αξέχαστες στιγμές από την σταδιοδρομία του στο μουσικό στερέωμα και φυσικά αναφέρθηκε στο νησί των Βορείων Σποράδων που περνά τα καλοκαίρια του… 

 

jhkhk.jpg

 

-Ποια είναι για σας μια καθημερινή συνήθεια που δεν θα αλλάζατε ποτέ;

Ο πρωινός διπλός σκέτος καφές με ανάγνωση εφημερίδων.

-Πως βιώσατε την καραντίνα και ποιο το συναίσθημά σας για την πρώτη… ηρωϊκή έξοδο του καλοκαιριού;

Άσχημα, όπως όλοι, μια δύσκολη και στενάχωρη εμπειρία που έδωσε όμως τελικά ευκαιρίες για δημιουργική απασχόληση. Εκτός από πολλές ταινίες, μουσικές, βιβλία και φαγητό, βρήκα χρόνο να ξεκινήσω να γράφω κάτι που ήθελα από καιρό.

-Και φέτος επιλέξατε έναν οικολογικό παράδεισο για τις διακοπές σας. Ποια είναι τα κυριότερα στοιχεία που κάνουν την Αλόννησο μοναδική;

 

 IMG_9025-762x1024.jpg

Μην παραλείψετε μία επίσκεψη στο Πράσινο Παγκάκι, όταν πάτε στην Αλόννησο

 

Καταρχάς μόνο διακοπές δεν είναι. Το καλοκαίρι δουλεύω πιο εντατικά από κάθε άλλη εποχή, την ημέρα σε καταδυτικό κέντρο και το βράδυ σε καφέ-μπαρ. 

Αλλά βρίσκομαι στο περιβάλλον που μ’ αρέσει, και η δουλειά είναι αυτό που αγαπώ πιο πολύ απ’ όλα, οπότε έχει την αίσθηση διακοπών όσο κουραστικές κι αν είναι οι μέρες.

Η Αλόννησος έχει ένα διαφορετικό κλίμα από άλλα, αμιγώς τουριστικά νησιά, κι ας στηρίζεται η οικονομία της στον τουρισμό. 

Η Χώρα, επί παραδείγματι, σου δίνει την αίσθηση ότι είναι ένα χωριό με τη δική του ζωή και τον δικό του ρυθμό, το οποίο παρεμπιπτόντως δέχεται επισκέψεις, σε αντίθεση με άλλα μέρη που σου δίνουν την εντύπωση ότι δημιουργήθηκαν ως αξιοθέατα.

-Έχετε παρακολουθήσει αμέτρητες συναυλίες στη ζωή σας. Ποια ήταν αυτή που σας άφησε τις πιο δυνατές αναμνήσεις και ποιο live θα λέγατε ότι ήταν το πιο απογοητευτικό έναντι των προσδοκιών σας;

Δύσκολο να ξεχωρίσω. Ίσως οι δύο μέρες του Σεπτεμβρίου 1999 στο Royal Albert Hall όταν οι Deep Purple με τον Ronnie Dio και άλλους φίλους τους “ανέβασαν” ξανά το “Concerto for Group and Orchestra” του Jon Lord. Χάλια συναυλίες δεν έχω δει πολλές, ευτυχώς, μου ερχονται όμως στο μυαλό οι Sisters of Mercy (κακοφωνία και ερασιτεχνισμός και μάλιστα όχι από άποψη, αλλά από ανικανότητα) και ο Glenn Danzig.

-Γνωρίσατε από κοντά και πήρατε συνέντευξη από θρύλους της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας. Υπάρχει κάποιο αξέχαστο για εσάς στόρι που θα θέλατε να μοιραστείτε;

Πολλά και ποικίλα. Η στιγμή που συνάντησα τον George Harrison στο Λονδίνο-έμεινα άφωνος και παγωμένος – μπροστά μου ήταν ένας αληθινός Beatle! Η αναπάντεχη συνάντηση με τον Roger Waters έξω από τις τουαλέτες σε ένα φεστιβάλ στην Ολλανδία. Οι σύντομες διακοπές με τον Roger Glover των Deep Purple στην Αλόννησο το καλοκαίρι του 2006.

-Η ροκ σκηνή στην Ελλάδα μετά τις καλές εποχές του 90’ (Tρύπες, Διάφανα Κρίνα, Ξύλινα ΣPπαθιά κτλ) φαίνεται ότι αρχίζει να ξεθωριάζει. Αντιθέτως οι νέες γενιές δείχνουν να προτιμούν την κουλτούρα της ραπ, τραπ μουσικής, ως μέσο έκφρασής τους.  Η εναλλαγή αυτή των μουσικών προτιμήσεων είναι κάτι περιστασιακό, σημάδι των καιρών;

Καταρχάς διαφωνώ κάθετα στο ότι η ροκ σκηνή στην Ελλάδα ξεθωριάζει – αν μη τι άλλο είναι στην καλύτερή της φάση με συγκροτήματα όπως οι VIC, Naxatras, Planet of Zeus κι ένα σωρό άλλοι, καινούριοι και παλιότεροι. Η μουσική που ακούει η πιτσιρικάδα σήμερα σαφώς και είναι σημείο των καιρών, και όπως κάθε «μόδα» θα περάσει και θα ξεχαστεί αφήνοντας πίσω της ένα ίχνος το οποίο δεν είναι άλλο από τα καλύτερα τραγούδια του σήμερα, που θα αντέξουν στο χρόνο. Υπάρχει πολλή και καλή μουσική, για κάθε Sin Boy και Snik υπάρχει ένας Lex κι ένας 12ος Πίθηκος, για να χρησιμοποιήσω μόνο δύο από δεκάδες ωραία παραδείγματα.

-Ποια κορυφαία εμπειρία θα θέλατε να είχατε ζήσει, που σήμερα είναι ανέφικτη. Πχ δικός μας καημός θα ήταν να είχαμε βιώσει την μαγική ατμόσφαιρα στο στάδιο των Chicago Βulls της δεκαετίας του ’90 κατά την είσοδο του Jordan, υπό τους ήχους του κομματιού Sirius (Alan Parsons).

Το φεστιβάλ του Woodstock το 1969. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι υπήρξε ο κολοφώνας της ποπ και ροκ κουλτούρας, και η μεγαλύτερη (χαμένη, δυστυχώς) ευκαιρία να αλλάξει ο κόσμος μας προς το καλύτερο με οδηγό την νοοτροπία και τη φιλοσοφία του «καλοκαιριού της αγάπης». 

-Το πρόγραμμα εν όψει χειμώνα θα σας βρει σε διαδίκτυο και ραδιόφωνο; Υπάρχουν σκέψεις και πλάνα και για άλλα project; 

Ειλικρινά δεν έχω ιδέα τι επιφυλάσσει επαγγελματικά ο χειμώνας. Ελπίζω μόνο οι εκπομπές να μην είναι στο διαδίκτυο, ήταν για μένα προσωπικά πολύ δυσάρεστη εμπειρία, και να επιστρέψουμε στην τηλεόραση. Σε ό,τι αφορά το ραδιόφωνο, μια παρέα παλιών φίλων έχουμε φτιάξει για την πλάκα μας έναν διαδικτυακό πειρατικό σταθμό όπου κάνουμε εκπομπές χωρίς καμία φιλοδοξία, απώτερη βλέψη ή μακρόπνοους σχεδιασμούς. Βέβαια, στο μεσοδιάστημα η εκπομπή Ράδιο Αρβύλα συμφώνησε και θα προβάλεται καθημερινά στο OPENTV.

Από δραστηριότητες, σου δίνει την ευκαιρία να βρεθείς κοντά στη φύση, είτε πεζοπορώντας, είτε κάνοντας αυτόνομη κατάδυση, είτε απλώς κολυμπώντας και ανακαλύπτοντας ξεχασμένες γωνίες στο δάσος.

-Φέτος με την έξαρση της πανδημίας ο πολιτισμός και ο καλλιτεχνικός κόσμος δέχτηκε μεγάλο πλήγμα με ακυρώσεις συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων κτλ. Πιστεύετε ότι θα ανακτηθεί γρήγορα το χαμένος έδαφος;

Δυστυχώς δεν το βλέπω ούτε τόσο εύκολα, ούτε τόσο σύντομα. 

Το κοινό πολύ δύσκολα θα αποκτήσει ξανά την άνεση, την άγνοια αν θέλετε, του εγγύς συγχρωτισμού με άλλον κόσμο, ιδίως σε κλειστούς χώρους.

 

 

 

Ο Πολιτισμός διανύει μία δύσκολη περίοδο, λόγω της πανδημίας. 

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το επτάμηνο παρατηρείται μείωση κατά 80,4% στους επισκέπτες των μουσείων, κατά 78,5% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 85,6% στις εισπράξεις, δεδομένης της αναστολής λειτουργίας των μουσείων από τις 14 Μαρτίου έως και τις 15 Ιουνίου 2020. 


Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Αυτό το Μέγαρο κρύβει αμέτρητες ιστορίες


Παράλληλά στους αρχαιολογικούς χώρους καταγράφεται (τον Ιούλιο) μείωση των επισκεπτών κατά 79,1%, των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου κατά 73,6%, και των εισπράξεων κατά 83,7%.

 

pinakas_5.JPG

 

Περιήγηση στο σπίτι-Μουσείο του κορυφαίου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, με την τραγική ιστορία

 

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020 15:01

Eνώνοντας 12 καταφύγια του Ολύμπου

 

Ένα δύσκολο ορειβατικό εγχείρημα που ολοκληρώθηκε με επιτυχία

 

Μετά από 14 ημέρες μοναχικής πορείας στο βουνό των θεών, τον Όλυμπο, ο εθελοντής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Λορέντζο Νεράντζης, ολοκλήρωσε ένα εγχείρημα που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Με ένα σόλο ορειβατικό ταξίδι κατάφερε να ενώσει τα 12 καταφύγια του ψηλότερου βουνού της χώρας, έχοντας ως στόχο να ευαισθητοποιήσει όσους ασχολούνται με την ορειβασία για τη σημασία της πρόληψης και της σωστής προετοιμασίας, αλλά, ταυτόχρονα, να αναδείξει το ρόλο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στην ορεινή διάσωση στην Ελλάδα.

 

refuge-trails.jpg

 

Η προσπάθεια του ξεκίνησε στις 22 Σεπτεμβρίου από το καταφύγιο «Δημήτρης Μπουντόλας», που βρίσκεται πάνω από το Λιτόχωρο, και ολοκληρώθηκε δύο εβδομάδες μετά στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός». Στην διαδρομή επισκέφθηκε τόσο τα οργανωμένα όσο και τα καταφύγια ανάγκης στις πιο δύσβατες περιοχές του Όλυμπου (Κορομηλιά, Πετρόστρουγκα, Κρεβάτια, Αποστολίδης, Κάκκαλος, Λάκα Χρηστάκη, Σαλατούρα, Άγιος Αντώνης, Μιγκοτζίδης, και Λιβαδάκι). Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες που συνάντησε στην πορεία του και οι απαιτητικές διαδρομές που ακολούθησε, καθυστέρησαν για μερικές μέρες τον τερματισμό του, ωστόσο το εγχείρημά του ολοκληρώθηκε επιτυχώς, χάρη στην πολύτιμη υποστήριξη από τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και της ορειβατικής κοινότητας του Ολύμπου. 

 

jhdkjfh.jpgΗ θέα προς την Κόψη Μπαρμπαλά

 

Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι μεγαλύτερες δυσκολίες που συνάντησε ήταν το μεγάλο βάρος του ορειβατικού σακιδίου, η έλλειψη προμηθειών στα καταφύγια ανάγκης, η καταπόνηση μετά από πολλές μέρες πορείας και οι δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν σε πολλά σημεία της διαδρομής. Ωστόσο, η χρήση ασυρμάτου και η επιλογή του καλού ορειβατικού εξοπλισμού ήταν ζωτικής σημασίας για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος. Επιπλέον, αναδείχθηκε ο ρόλος των καταφυγίων ανάγκης, στα οποία τόσο ο Λορέντζο όσο και πολλοί ορειβάτες ξεκουράζονται και βρίσκουν προστασία όταν επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.

Στη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Λορέντζο διαπίστωσε όχι μόνο τη σημασία αλλά και το εύρος κάλυψης του ραδιοδικτύου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στον Όλυμπο, καθώς σε όλα τα σημεία της διαδρομής είχε τηλεπικοινωνιακή κάλυψη με τα μέλη της ΕΟΔ στη Θεσσαλονίκη. Το ραδιοδίκτυο αυτό παίζει καθημερινά κρίσιμο ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ των καταφυγίων και ορειβατών, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως σε κάθε επιχείρηση διάσωσης στον Όλυμπο και στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας τα τελευταία 25 χρόνια.

 

 dfsfsd.jpgΚαταφύγιο Αγίου Αντωνίου

 

Δημοσιεύοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε καθημερινή βάση φωτογραφικό υλικό της πορείας του, ο Λορέντζο επιδίωξε να αναδείξει τις κρυμμένες ομορφιές του Ολύμπου και ειδικά αυτές της νότιας πλευράς, που παρά την υψηλή επισκεψιμότητα του βουνού τα τελευταία χρόνια, είναι άγνωστες στους περισσότερους επισκέπτες.

 

 dsffsdf.jpgΤερματισμός_Καταφύγιο Σπήλιου Αγαπητού

  

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εγχείρημά του είχε, επίσης, ως σκοπό την ενίσχυση των εθελοντών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, μέσα από μια καμπάνια crowd funding. Ήδη 110 άτομα έχουν προσφέρει δωρεές, που έφτασαν στο ποσό των 1.850 ευρώ, ενώ απομένουν ακόμα 5 μέρες για την ολοκλήρωση της καμπάνιας.

Το ποσό που θα συγκεντρωθεί από τις δωρεές θα αξιοποιηθεί για την αγορά απαραίτητου διασωστικού εξοπλισμού για τους εθελοντές της οργάνωσης, που σ’ αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία, συνεχίζουν να προσφέρουν απρόσκοπτα και ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους σε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο.

Σελίδα 1 από 138

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ